Přihlášení
jméno:
heslo:


zapomenuté údaje

Úvodní stránka
Výzkum konkurenceCoral - běžné účtyCoral - uvěryVaran - spořeníbanky, pojišťovny, ...

Nájem bez kauce? Unikátní služba v oblasti nájemního bydlení odstartovala v Česku

19.9.2019  |  Zdeněk Bubák, zpráva Dodomo


Obrázek: Nájemní bydlení a kauceNájemníci nemusí platit kauci v hotovosti a majitelé mají zároveň jistotu, že budou pokryty případné dluhy a že nájemce je solidní a nikde nedluží. Služba, která funguje běžně v Německu nebo Anglii, odstartovala v České republice.

Kauce - to jsou finance, které pronajímatel bytu požaduje od nájemníka jako záruku v případě neplacení nájmu nebo zničení vybavení. Jenže, když má nájemník během stěhování zaplatit ještě tříměsíční nájemné jako kauci, představuje to zbytečný finanční výdej navíc. Ovšem pro pronajímatele zase jistotu rychlé hotovosti, která je k dispozici. A že by tento zisk měli pronajímatelé dle zákona úročit a pak kauci vrátit i s úrokem? To v Česku ví a dělá málokdo.

V Česku nyní odstartovala služba s názvem Dodomo, která nahrazuje běžnou hotovostní kauci a pronajímateli ručí až do výše 3 měsíčních nájmů, nebo 150 tisíc Kč.

„Služba funguje tak, že nájemce nebo někdo, kdo má jeho souhlas se zpracováním osobních údajů, zadá do formuláře na našem webu základní osobní data. Na základě těchto informací bude nájemci vystaven certifikát, který je v případě kladného hodnocení důkazem toho, že se jedná o důvěryhodného člověka, který není například v exekuci, nebo nikde nedluží. Solidní nájemce je totiž dle našeho průzkumu mezi pronajímateli a makléři považován za to nejdůležitější,“ popisuje Tomáš Rákosník, jeden ze zakladatelů služby Dodomo. K prověření budoucího nájemce se používá celá řadu zdrojů jako je centrální evidence exekucí, insolvenční rejstřík, katastr nemovitostí, obchodní rejstřík nebo databáze dlužníků zdravotních pojišťoven.

Žebříček s nejlepšími hypotékami a spotřebitelskými úvěry podle odborníků - zde
Kalkulačka Vám najde nejvýhodnější hypotéku - zde


Službu platí nájemce



Po získání certifikátu je možné požádat o tzv. Dodomo garanci. „To je vlastně ta kauce, kterou nemusí nájemce platit v hotovosti, ale naše firma se místo něj majiteli bytu nebo pronajímateli zaručí, že uhradí případné dluhy, které nájemce nezaplatí a vzniknou na základě smlouvy. Firma Dodomo je připravena zaručit se za prověřené nájemce až do výše 3 měsíčních nájmů nebo do výše 150 tisíc korun,“ uvádí dále Tomáš Rákosník. Majitel bytu může o čerpání této garance žádat buď prostřednictvím formuláře na webu, nebo emailu či telefonního čísla. Peníze pak bude mít na účtu zpravidla následující pracovní den. Nájemce má ovšem povinnost vrátit uhrazenou částku na účet Dodomo, čímž je motivován se o byt řádně starat jako v případě běžné kauce.

Za službu zaplatí nájemce poplatek, který činí 15 % z hodnoty krytí. Pokud tedy nájemné činí 12 tisíc a majitel se s nájemcem domluví na ručení ve výši dvou měsíčních nájmů (tedy 24 000 Kč), služba vyjde na 3 600 Kč.

“Navázali jsme spolupráci s velkými realitními inzertními servery a nyní intenzivně jednáme s potenciálními partnery z řad pojišťoven, kteří by naši službu vhodně doplnili“, říká Tomáš Rákosník, jenž se projektu věnuje exekutivně a pomáhá mu skupina dalších pěti profesionálů z různých oborů.

Ideový základ projektu však položil bratr Milan Rákosník, právník se zkušenostmi v oblasti nemovitostí. „Naším cílem do budoucna je vytvořit pro majitele bytu, nájemce i realitní agenty platformu, která bude sloužit k ucelené správně nájmů a pomůže předcházet nájemním sporům, případně umožní jejich rychlé a férové řešení, “ naznačuje vizi společnosti Milan Rákosník.





všechny příspěvky
Dále v rubrice

Nabídka specializovaného finančního zpravodajství - videa, rozhovory, podcasty...

Obrázek: Tisková konfernce Cvak Datově analytická společnost Scott & Rose, která provozuje specializovaný finanční portál Finparáda s vlastním zpravodajstvím nabízí videa, rozhovory, podcasty zaměřené na finanční produkty, služby a související témata z bank, penzijních, investičních společností a pojišťoven.

Nabídka prezentace pro vítěze soutěží a žebříčků Finparády.cz

Obrázek: Byznys Datově analytická společnost Scott & Rose sestavuje a aktualizuje od roku 2011 na specializovaném portále Finparáda.cz nezávislé žebříčky nejlepších finančních produktů a služeb. Ročním výsledkem žebříčků je vyhlášení Finančního produktu roku za jednotlivé produktové kategorie...

Nabídka analýzy mobilního bankovnictví

Obrázek: Mobilní telefon Nabízíme detailní analýzu a srovnání mobilního bankovnictví na trhu v ČR doplněné o mobilní aplikaci Tatra banky...

všechny příspěvky v rubrice










 






  money & business point   

 Domů   Tisk   Nápověda   Kontakt

Provozuje Scott & Rose   www.mbpoint.sk