Přihlášení
jméno:
heslo:


zapomenuté údaje

Úvodní stránka
Výzkum konkurenceCoral - běžné účtyCoral - uvěryVaran - spořeníbanky, pojišťovny, ...

Zlato vs Bitcoin – dva nejsledovanější koně současných investic pod drobnohledem!

4.9.2019  |  Komerční článek


Obrázek: Zlato vs BitcoinV dnešním článku se podíváme na velké srovnání zlata a Bitcoinu. Co mají tyto dva fenomény společné a co je naopak odlišuje? Do čeho se se vyplatí vložit peníze a co od obou z těchto aktiv můžeme očekávat? Jsou nějak omezené? V článku naleznete i odpověď na to, zda si zlato či bitcoiny může koupit každý, nebo bychom na to měli zapomenout, pokud nemáme v kapse pár miliónů. Kromě toho vám také ukážeme přehledné a jednoduché srovnání zlata a Bitcoinu včetně toho, jak by vypadalo vaše zhodnocení, kdybyste je nakoupili v ten nejlepší čas.

Tip: Nevíte, co přesně Bitcoin je a čím je tak zajímavý? Přečtěte si tento článek – Co je Bitcoin a jak funguje.

Proč investovat?



Možná si pokládáte otázku, proč vlastně zlato nebo Bitcoin kupovat? Odpovědí může být hned několik, třebaže je investování v dnešní době velice snadné a investovat může každý. Dokonce k tomu nejsou potřeba milióny. Investovat dnes lze už od pár stovek.

Dalším důvodem, proč investovat může být i fakt, že nechcete, aby vaše peníze ztrácely hodnotu kvůli inflaci, nebo na spořicích účtech a raději prostě své úspory zhodnotíte. Navíc se tak můžete zabezpečit proti nepříznivé situaci na finančních trzích.

Co lze od investice do zlata a BTC očekávat?



Zlato i Bitcoin mimo jiné nabízí potenciál uchování hodnoty peněz a s trochou šikovnosti lze dosáhnout i příjemného zhodnocení.

Zlato je uchovatel hodnoty již tisíce let. Od nepaměti si za unci zlata koupíte kvalitní oblek, luxusně se najíte a ještě můžete přenocovat v hotelu. A to nehledě na krize, nepříznivý hospodářský vývoj, války nebo jiné okolnosti.

I Bitcoin od svého počátku nabízí velmi zajímavé zhodnocení. Avšak je tu jen krátce (teprve od roku 2009) a mnoho investorů mu ještě příliš nedůvěřuje. Na vině jsou patrně značné výkyvy jeho ceny, ke kterým došlo např. na přelomu roku 2017 a 2018.

Přes to všechno, co se na trhu stalo, by například investice před 2 lety vzrostla na 2,2násobek hodnoty dnes. Podívejte se sami na níže přiložený graf. Přesně před dvěma lety byla cena jednoho bitcoinu 4 591 USD a nyní se pohybuje okolo 10 500 USD.
 
Obrázek 1: Vývoj ceny bitcoinu za poslední dva roky
Autor: Coinmarketcap.com
== Pro zvětšení klikněte na obrázek ==

Co se stane, když se zhroutí finanční systém jako v roce 2008?



Zlatu, jakožto uchovateli hodnoty a pojistiteli pro případ krize, svědčí nejistota. V takové době jeho cena výrazně roste a na jeho obchodování se dá vydělat. Čím horší ekonomická situace, tím vyšší nárůst ceny.

Spousta expertů tvrdí, že jsme nyní na začátku další hospodářské krize a že se vyplatí investovat do fyzického zlata a zabezpečit se pro případ pádu.

Vaše investice se navíc může příjemně zhodnotit.

Jak moc, ptáte se?

Například zlato za poslední rok vzrostlo o téměř 29 %. Tak třeba tak.

Obrázek 2: Vývoj ceny zlata za poslední rok
Autor: Tradingview.com
== Pro zvětšení klikněte na obrázek ==

Jak na tom bude Bitcoin? Bude také uchovatelem hodnoty?

To vám nikdo nemůže říct, jelikož Bitcoin ještě žádnou krizi nezažil. Ale jeho dosavadní podobnost s vývojem ceny zlata je velmi slibná.

Bohužel pro přílišnou volatilitu se BTC mnohými nepovažuje za uchovatele hodnoty (alespoň prozatím). Na druhou stranu investor ochotný podstoupit vyšší riziko si může přijít na mnohem větší zhodnocení, než při investování do zlata. Na místě je ale obezřetnost a trpělivost.

Když nastane hyperinflace, za peníze si nic nekoupíte



V době, kdy se můžeme setkat s hyperinflací (co je hyperinflace?) a peníze ztrácejí hodnotu, s nimi prakticky nejde platit. Musíte nakupovat za komodity. Pokud samozřejmě nějaké máte.

Takovou komoditou může být například zlato ve své fyzické podobě – jeho slitky či mince. Zlatá mince nemusí být vždy jen sběratelský kousek s hodnotou statisíců korun. Na internetu seženete od důvěryhodných prodejců i mince či malé slitky v hodnotě tisíce korun.

V posledních letech se však nabízí také Bitcoin. Stále více a více společností jej začíná přijímat jako naprosto běžné platidlo. Ať už se jedná o operátory, hotely, restaurace a podobně.

Je počet bitcoinů a množství zlata nějak omezeno?



Ano, omezeny jsou obě tyto komodity.

Množství zlata je omezené jeho fyzickým množstvím. Na zemi se prostě další zlato neobjeví. Roste pouze počet aktuálně vytěžených tun (o cca 1,5 % objemu ročně). Na druhé straně je zlato hojně spotřebováváno v průmyslu a obchodě.

Otázkou zůstává, kdy zlato dojde.

Jen část zlata zůstává pro obchodování. Díky tomu je jeho množství omezené, stává se vzácnější a jeho cena roste.

Zajímavost: Odhaduje se, že zlata na světě existuje pouze okolo 170 tisíc tun. To by vydalo na krychli o délce hrany 20 metrů!  

Počet bitcoinů je také omezený, a to již od počátku. Celkový počet je omezen na 21 000 000 digitálních mincí, přičemž cca 13 miliónů bylo vytěženo již v roce 2014. Vše je zaznamenáno ve zdrojovém kódu softwaru Bitcoinu a nelze změnit.

Ovšem funguje to tak, že čím více bitcoinů je „vytěženo,“ tím pomaleji se těží a tak roste jejich vzácnost i cena.

Obrázek: Zlato vs Bitcoin
 

Je libo stabilitu, nebo raději vysoký výnos?



Co si tedy pro investování vybrat – zlato nebo bitcoiny? Jejich vývoj ceny se liší v jednom podstatném detailu. A to volatilitě.

Zlato se považuje za poměrně stabilní, ale jak je to s BTC? U Bitcoinu musíte počítat s mnohem horší stabilitou. Může se stát, že jeden den cena vzroste o tisíce dolarů, ale taky stejně rychle umí na druhý den i spadnout.

To lze brát za výhodu i nevýhodu. Někdo toho využít umí, pro někoho je to velké riziko.

Z toho důvodu se BTC doporučuje trpělivějším či zkušenějším investorům. Pokud si nejste jistí, raději začněte investovat s nižší částkou. Naproti tomu zlato si určitou hodnotu udrží vždy.

Kolik byste měli peněz, kdybyste investovali 1.000 Kč do BTC nebo zlata v ten nejlepší možný čas?



Pro lepší obrázek maximálního potenciálu obou investic vám ukážeme ten nejlepší čas a délku investic (pro obě varianty individuálně) a podíváme se, kolik bychom vydělali.

Jak by vypadal Bitcoin?



U BTC byste investovali počátkem roku 2017 a o rok později byste měli dvacetinásobek vložené částky. Takže z 1.000 Kč byste najednou měli neuvěřitelných 20.000 Kč!

POZOR: Abyste v praxi dokázali takto zainvestovat, potřebujete buďto obrovské štěstí nebo věšteckou kouli. Natolik vysoké zhodnocení není samozřejmě běžné. Je to pouze ilustrativní příklad pro srovnání maximálního potenciálu.

A jak by si vedlo zlato?



Zlato byste nakoupili cca v roce 2005 a o 8 let později prodali za 3,5 krát tolik. To je oproti BTC mnohem méně. Na druhou stranu lze vývoj ceny zlata snadněji predikovat. Proto byste měli větší šanci takto dobře nakoupit a prodat.

Průměrný roční výnos této investice vychází přes 30 % a to je pořád 30krát více než na spořicích účtech.

Malé shrnutí ZLATO vs BITCOIN na závěr:



Fyzické zlato:
  • stabilnější vývoj,
  • uchovatel hodnoty, 
  • výnosy se nijak nedaní – žádné daně (vše je čistý příjem), 
  • lze nakupovat ve fyzické podobě a skrýt do sejfu,
  • výrazně nižší zhodnocení než BTC,
  • musíte koupit celou váhovou jednotku (1g, 10g, 20g, unci apod.), 
  • žádné průběžné výnosy (stejně jako BTC).
Bitcoin:
  • můžete obchodovat s libovolnou částkou od 100 Kč,
  • lze koupit i malý zlomek, nemusíte kupovat celé bitcoiny, 
  • umožňuje vyšší zhodnocení než zlato, 
  • je velmi likvidní, snadno se obchoduje, 
  • můžete použít jako platidlo namísto peněz, 
  • dokáže ohromně zhodnotit, 
  • poměrně volatilní vývoj ceny (avšak v poslední době se stabilizuje), 
  • určité riziko hackerských útoků, 
  • velké poplatky související s obchodem, 
  • jeho hodnota může spadnout i na nulu, 
  • žádné průběžné výnosy (stejně jako u zlata).
Do čeho tedy investovat?

To je samozřejmě na vás a je vždy potřeba si uvědomit příslušná rizika, která jsou s daným způsobem investování spojena. Vždy si investici dobře promyslete. Ať už se rozhodnete investovat do bitcoinu, nebo zlata.

Jestliže vám něco není jasné, určitě neváhejte a zeptejte se nás v komentářích. Rádi vám pomůžeme.

Připravil: Finex.cz

Poznámka:
Článek neslouží k poskytování osobního investičního poradenství, nepředstavuje investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani nabídku na uzavření smlouvy podle § 1732 zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku. Před rozhodnutím k nákupu jakéhokoliv produktu vám proto doporučujeme kontaktovat investičního poradce nebo osobního bankéře, který vám poskytne více informací o produktech a doporučí, jestli se konkrétní produkt hodí k vašemu rizikovému profilu a do vašeho portfolia. Investiční nástroje uvedené výše nezaručují návratnost vložené investice. Hodnota investice může v čase kolísat, v závislosti na typu investice i výraznějším způsobem.






všechny příspěvky
Dále v rubrice

Nabídka specializovaného finančního zpravodajství - videa, rozhovory, podcasty...

Obrázek: Tisková konfernce Cvak Datově analytická společnost Scott & Rose, která provozuje specializovaný finanční portál Finparáda s vlastním zpravodajstvím nabízí videa, rozhovory, podcasty zaměřené na finanční produkty, služby a související témata z bank, penzijních, investičních společností a pojišťoven.

Nabídka prezentace pro vítěze soutěží a žebříčků Finparády.cz

Obrázek: Byznys Datově analytická společnost Scott & Rose sestavuje a aktualizuje od roku 2011 na specializovaném portále Finparáda.cz nezávislé žebříčky nejlepších finančních produktů a služeb. Ročním výsledkem žebříčků je vyhlášení Finančního produktu roku za jednotlivé produktové kategorie...

všechny příspěvky v rubrice










 






  money & business point   

 Domů   Tisk   Nápověda   Kontakt

Provozuje Scott & Rose   www.mbpoint.sk